Waarom al die moeite doen om mensen naar je site te halen, als ze vervolgens na een paar tellen toch wegklikken?
Gelukkig zijn er een aantal praktische tips die je vandaag al kunt implementeren om je websitebezoekers langer op je site te houden. Je wilt dat mensen doorklikken naar dieperliggende pagina’s op je site.
Websitebezoekers die meerdere pagina’s bekijken zijn bovendien waardevolle websitebezoekers, ze tonen interesse en de kans is dus groter dat zij een product of dienst bij je gaan afnemen.
Wat als ik je zou vertellen dat je jouw page views kan verdriedubbelen, of zelfs verviervoudigen?
Ervan uitgaande dat je nog niet heel veel aan de gebruiksvriendelijkheid (UX) van je website hebt gedaan kun je al veel resultaat behalen met minimale moeite.
In dit artikel deel ik de 5 meest effectieve manieren om je gebruiksvriendelijkheid te vergroten, wat ervoor zorgt dat men dieperliggende pagina’s sneller zal aanklikken en dus langer op je website blijft.
Gebruiksvriendelijkheid is geen kunst, het is wetenschap
Het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van je website klinkt misschien als een lastige, complexe opgave. Je denkt misschien dat alleen een digitaal marketing bureau of programmeur dit kan doen.
De realiteit is gelukkig anders. Het is helemaal niet zo complex als je zou denken en je kunt vandaag al zelf een start maken met het verbeteren van je website gebruiksvriendelijkheid.
Wat is website gebruiksvriendelijkheid, ofwel user experience?
Website gebruiksvriendelijk, ook wel user experience genoemd, omvat alle onderdelen van jouw website die de gebruikerservaring van de websitebezoeker beïnvloeden. Goede website gebruiksvriendelijkheid draait om nuttige, waardevolle, bruikbare en gewaardeerde content. In andere woorden: je moet je websitebezoeker echt iets bieden. Op onze site werken we met blog artikelen, waarin we bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie tips of SEO tools delen. Zulk soort content wordt goed gewaardeerd door onze website bezoekers. De tips zijn vaak direct toepasbaar en erg concreet.
Daarnaast draait user experience ook om de technische kant van je website. Kunnen je website bezoekers snel vinden waar ze naar op zoek zijn? Heb je niet teveel knoppen (lees: keuzestress) op je pagina’s? Hoe zit het met de snelheid van je website?
Gebruiksvriendelijkheid draait dus niet enkel om een onderbuik gevoel. Je kunt UX prima onderbouwen met data – sterker nog, dat is de beste manier om je UX te verbeteren. Start eerst met het doorvoeren van de best practices en blijf dan aan de hand van A/B tests optimaliseren.
Voor nu kunnen we het beste bij het begin starten, laten we kijken naar UX best practices.
1. Links zijn niet alleen voor SEO – ze zijn ook voor gebruikers
Als je ons blog al langer volgt dan ben je vast bekend met het nut van internal linking voor SEO. Dat wil zeggen, interne linkjes bevorderen je posities in Google.
Maar deze links zijn natuurlijk niet enkel voor de zoekmachine gigant. Je wilt niet enkel links toevoegen aan een pagina omdat je hebt gelezen dat dit goed is voor Google. Je wilt linkjes plaatsen omdat ze naar relevante content wijzen voor je websitebezoeker. Dat is uiteindelijk ook waar het Google om te doen is!
Linkjes zijn goed voor je website gebruiksvriendelijkheid omdat ze helpen met het beantwoorden van vragen. Je kunt een link toevoegen aan een artikel als je over één specifiek onderwerp nog verder de diepte wilt ingaan. Mogelijk is de huidige pagina al erg uitgebreid en kun je geen alinea’s wijden aan dit onderwerp, dan biedt een link naar een in-depth artikel uitkomst.
Het toevoegen van links verhoogd ook de geloofwaardigheid van je website. Het is een SEO best practice om te linken naar bronvermeldingen en onderzoeken. Ook dit is een waardevolle toevoeging voor je website bezoekers.
Als digitaal marketing bureau krijgen we regelmatig de volgende vraag:\n\nWat is beter, interne links of externe links?
Het antwoord: De link die het meest waardevol is voor jouw websitebezoeker wil je plaatsen. Dit kan dus best een mix zijn van linkjes naar andere pagina’s van jouw website, als ook naar pagina’s van andere websites. Het gaat erom dat je waarde toevoegt.
2. Website gebruik per device
Hoe iemand op desktop omgaat met je website zal aanzienlijk verschillen met hoe iemand omgaat met je website op zijn of haar smartphone. Iemand zal mogelijk op een mobiel geen enorm uitgebreid blog bericht gaan lezen, maar misschien wel wat snelle tips of contact informatie opzoeken.
Houd hier dus rekening mee in het design van je website. Zorg ten eerste dat je website responsive is, dat wil zeggen dat je website schaalt al naar gelang het formaat van het gebruikte apparaat. Een website op een laptop zal er dus wezenlijk anders uitzien dan een website die wordt getoond op mobiel. Als je wilt dat men dieper doorklikt op je website is dit punt cruciaal.
3. Website snelheid verbeteren d.m.v. hosting
Dus je hebt overal waardevolle links toegevoegd en je website wordt op alle apparaten goed weergeven, wat is dan de volgende stap?
Het loont de moeite om je eens te verdiepen in jouw hosting pakket. Als je een prikkie betaalt voor jouw webhosting kun je nooit hele goede resultaten verwachten. Mogelijk is jou websitesnelheid matig op zijn best. Het beste maak je gebruik van een zogeheten dedicated server, voor optimale website snelheid (en dus een betere gebruiksvriendelijkheid van je website).
Maak je al gebruik van een CDN? Dit is een Content Distribution Network en heeft als doel om snel data van je pagina te laden en tonen aan de gebruiker. Naar ons idee is dit een must-have, zeker als je website veel video’s of afbeeldingen bevat.
Website laten maken kosten
Misschien denk je bij jezelf: ja, dit is leuk en aardig, maar waar begin ik? Webcrafter ondersteunt je graag bij het optimaliseren van je website. Neem vrijblijvend contact op zodat wij je website snelheid kunnen meten en een adviesrapport kunnen maken omtrent je website usability.
Heb je nog geen website en wil je dat alles gelijk goed geregeld is? Neem dan één van onze pakketten af zodat je een razendsnelle, gebruiksvriendelijke website krijgt. Het standaard pakket dat we aanbieden is uitermate geschikt voor ZZP’ers en kleine bedrijven. Je krijgt dan een complete website voorzien van een uitmuntend design én webhosting én domeinregisratie. Tevens krijg je ook een strategie sessie, waarin we je helpen om nog meer klanten te genereren via je website.
Bekijk hier de prijzen voor onze pakketten.