Wist je dat 44% van de mensen hun online shopping start met een zoekopdracht in Google? (bron). En volgens SEMrush komt zelfs 37% van alle eCommerce websites uit zoekmachines.
De noodzaak van SEO voor jouw webshop mag dus duidelijk zijn. SEO voor je webshop is cruciaal om gerichte traffic te generen naar jouw online winkel.
In deze gids leer je alle ins en outs van webshop SEO. Laten we van start gaan!
Zoekwoordenonderzoek voor webshops
SEO voor webshops staat of valt met zoekwoordenonderzoek. Immers, als je niet weet voor welke zoekwoorden je moet optimaliseren kun je ook niet gaan optimaliseren.
Zoekwoorden zijn de woorden die mensen in Google intypen. In jouw geval zullen het met name zoekwoorden zijn die gericht zijn op producten, zoals “koffiemok kopen”, of “Pedigree hondenbrokken”.
Stap één is dus achterhalen wat interessante zoekwoorden zijn voor jouw webshop. Interessante zoekwoorden hebben een hoog search volume, ofwel een hoog maandelijks zoekvolume. Dat wil zeggen dat er maandelijks veel mensen zoeken op deze termen. Maar dat is niet alles, ook moet het woord passen bij jouw aanbod – daarover straks meer. En, tot slot, het zoekwoord moet niet te moeilijk zijn om op te ranken. Ranken houdt in dat je met dat zoekwoord een positie claimt in Google. Je kunt achterhalen hoe moeilijk het is om te scoren met een bepaald woord door naar de keyword difficulty (KD) te kijken, ook daarover straks meer.
Als eerste, waar doe je zoekwoordenonderzoek?
Je kunt natuurlijk spieken bij de concurrenten..
Kijk naar Bol.com of Coolblue.nl voor ideeën voor goede productcategorie benamingen of productnamen. Zij hebben teams die zich dagelijks bezighouden met SEO, het kan dus geen kwaad om te kijken hoe zij dingen aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld de zoekfunctie van Bol.com gebruiken om op zoekwoorden te komen.
Zelf ben ik ook fan van de KWfinder tool voor zoekwoordenonderzoek. Met deze keyword research tool kun je eenvoudig interessante zoekwoorden in kaart brengen. Je moet dan letten op de volgende zaken:
Zoekvolume
Zoals je al eerder las betekent het maandelijks zoekvolume hoeveel mensen elke maand dit woord intoetsen in Google. Zoals je begrijpt; hoe hoger het zoekvolume, des te interessanter het zoekwoord.
Keyword-product fit
Stel je verkoopt alternatieven voor de dure koffiecups van Nespresso, dan kun je wel optimaliseren voor “filterkoffie”, maar gaan mensen die daarnaar zoeken echt klant worden? Waarschijnlijk niet, ze zoeken namelijk toch net een ander product. In dit geval is er geen sprake van keyword-product fit. Als er geen één op één match is met het zoekwoord en jouw aanbod, kun je het zoekwoord beter niet gebruiken. Het is namelijk erg lastig om mensen te overtuigen om een aankoop te doen van jouw product als ze eigenlijk wat anders zochten.
Koopintentie
Ook wil je weten of de potentiële websitebezoeker überhaupt wel interesse heeft om te kopen. We noemen dit koopintentie, of buyer intent. In KWfinder kun je dit checken door ‘CPC’ en ‘PPC’ waardes te checken. Hoe hoger de CPC (Cost per Click), hoe hoger dus het bedrag dat adverteerders betalen voor één klik naar hun webshop. Dit is een goede indicator of het zin heeft om te optimaliseren voor dit zoekwoord. Als je namelijk weet dat er marketeers zijn die adverteren op deze term weet je dat zij dit doen om hier geld aan te verdienen. In KWfinder kun je ook de PPC waarde checken, hoe hoger deze waarde is, des te meer er wordt geadverteerd. Dat is nog een goede indicator om te zien of het zoekwoord commercieel interessant is.
Keyword Difficulty
Ten slotte wil je checken hoe moeilijk het gaat zijn om op dit woord gevonden te worden. Is de zogeheten “Keyword Difficulty” (KD) hoog, dan is het lastig om snel – of überhaupt – een positie te claimen voor dit zoekwoord. Idealiter richt je eerst op zoekwoorden met een KD van <30. Dan is het zelfs mogelijk om binnen relatief korte tijd resultaat te zien en hoger te komen in Google voor die zoekwoorden.
Zoekwoordenonderzoek via KWfinder
Technische SEO voor webwinkels
Voordat we het gaan hebben teksten schrijven en optimaliseren voor Google wil ik het eerst met je hebben over de technische basics. Er zijn namelijk een aantal zaken die je goed op orde moet hebben voordat het überhaupt zin heeft om met content aan de slag te gaan.
Webshop structuur
De architectuur van jouw webshop, dat wil zeggen; hoe de pagina’s zijn gerangschikt en georganiseerd, is cruciaal voor de SEO van jouw webshop.
De gemiddelde webwinkel heeft aardig wat pagina’s. Vaak veel meer dan een gemiddelde website. Met zoveel pagina’s is het van belang dat de site structuur goed in orde is en het makkelijk maakt voor klanten en zoekmachines om al je pagina’s te vinden.
Houd de webshop daarom zo simpel mogelijk. Idealiter is elke pagina te vinden met drie clicks vanaf je homepage. Is dat momenteel niet het geval? Ga dan nog niet zelf pagina’s verplaatsen, overleg eerst liever met een SEO expert en website developer, zodat de pagina’s goed ge-redirect kunnen worden.
Website snelheid
Hoe snel is je webshop?
Je kunt dit eenvoudig testen met gratis tools die je online kunt vinden, zoals GTmetrix. Plaats de website URL in deze tool en je ziet vanzelf waar mogelijke verbeteringen nodig zijn om de website snelheid te verhogen. Het is aan te raden om hiervoor een website developer of programmeur aan het werk te zetten – vaak is het vrij technisch.
Duplicate content
Duplicate content houdt in dat er teksten op 2 of meer pagina’s van je website staan. Dat is foute boel. Google houdt namelijk van unieke content. Dus het liefst staat een tekst niet op meerdere plekken op je website. Google ziet dat als een soort kopie, of plagiaat.
Duplicate content ontstaat o.a. door tags en filteropties. Maar ook als je dezelfde teksten bij diverse producten gebruikt. Neem daarom nooit zomaar klakkeloos de tekst van een leverancier over. Herschrijf deze. Maak er je eigen, unieke tekst van. Zorg dat elk product een unieke tekst heeft.
Heb je heel veel soortgelijke producten? Zoals bijvoorbeeld een T-shirt dat je in de kleuren rood, blauw en bruin verkoopt, dan is het mogelijk handig om hier één product van te maken en als optie men te laten kiezen welke kleur ze willen. Dan heb je één URL – dus één link – voor één product. Dat is vaak ook gebruiksvriendelijker voor je klanten.
Tesla.com heeft aardig wat duplicate content!
OnPage optimalisatie voor eCommerce
Nu de techniek op orde is kunnen we het gaan hebben over OnPage optimalisatie. Dat wilt zeggen dat je jouw pagina’s gaat optimaliseren voor de zoekwoorden die je hebt gevonden. Per pagina heb je vaak één zoekwoord dat interessant is voor die pagina. Je gaat in deze stap de pagina optimaliseren voor dat zoekwoord.
Er zijn grofweg drie soorten pagina’s die je wilt optimaliseren als het gaat over eCommerce SEO:
- Productteksten
- Productcategorieteksten
- Blogs
Productteksten optimaliseren
Eén van de belangrijkste stappen die je kunt zetten om hogere posities in Google te claimen is het optimaliseren van jouw productpagina’s. Het zijn namelijk de productpagina’s en de productcategoriepagina’s die voor het merendeel van de traffic zullen zorgen.\n\nEen perfect geoptimaliseerde product pagina bevat:
- Een title tag die aanspoort om door te klikken. Denk aan “Laagste prijs”, “Beste kwaliteit”, enzovoorts.
- Een meta omschrijving die de USP’s (Unique Selling Points) van jouw webshop benoemt, zoals gratis verzending of gratis omruilen.
- Een producttekst (liefst zelfs 1000+ woorden) met daarin 3 tot 5 keer het zoekwoord waarop je wilt scoren.
Laten we deze elementen nader bekijken.
Title tag optimalisatie voor webshops
Logischerwijs wil je jouw gekozen zoekwoord in je title tag. Daarnaast kun je ook woorden toevoegen zoals:
- Beste
- Goedkope
- Reviews
- Aanbiedingen
- Gratis verzending
Dus je title tag zou kunnen zijn:
“Beste organische hondenbrokken”.
Meta-omschrijving voor meer kliks
Een goede meta-omschrijving is niet zo belangrijk meer voor on-page SEO. Wel is het enorm belangrijk voor je doorklikratio. De doorklikratio is het aantal mensen dat je meta-omschrijving leest en ook daadwerkelijk doorklikt om de productpagina te bekijken. De meta-omschrijving heeft als doel om de potentiële klant te verleiden tot een bezoekje.
Een mogelijke meta-omschrijving is:
“Absoluut de beste prijzen op jouw verse koffie. GRATIS verzending op alle bestellingen boven de €20. Bekijk alle exclusieve deals.”
Doordat een meta-omschrijving langer mag zijn dat een title tag heb je best wat ruimte voor een goede, pakkende tekst. Zinnen die je kunt gebruiken zijn:
- De goedkoopste prijzen voor ___.
- Al onze ___ zijn momenteel in de uitverkoop.
- Klik hier om alle exclusieve deals voor ___ te bekijken.
- Bespaar X% op ___.
- Vandaag GRATIS verzending op alle ___.
- Volledig assortiment ___ voor gegarandeerd de laagste prijs.
Een unieke, uitgebreide producttekst
Zoals je inmiddels weet houd Google van unieke content. Zorg daarom dat elk product voorzien is van een tekst die je zelf hebt geschreven. Het liefst een uitgebreide tekst, je mag best meer dan 1000 woorden gebruiken om je product te verkopen. Uit onderzoek is ook gebleken dat langere teksten het beter doen in Google, dat geldt zelfs voor productpagina’s.
Eerlijk is eerlijk, het is enorm tijdrovend om per product een producttekst van ruim 1000 woorden te schrijven. Daarom raden we aan om dit ten minste te doen voor de top 10 tot 50 producten die het beste verkopen. In de producttekst, mits deze rond de 1000 woorden is, kun je zo’n 3 tot 5 keer het zoekwoord benoemen. Is je producttekst korter dan 1000 woorden, gebruik dan ook minder vaak het zoekwoord. Je wilt namelijk niet aan keyword stuffing doen.
Teksten bij productcategorieën
Veel webshopeigenaren vergeten om hun productcategoriepagina’s te optimaliseren, terwijl hier juist veel winst te behalen valt. Als je op jouw productcategorieën ook een korte tekst plaatst kun je ervoor zorgen dat ook deze pagina’s hoger in Google komen te staan. Vaak leiden deze pagina’s tot gerichte websitebezoekers die vervolgens de dieperliggende productpagina’s checken.
Content marketing voor webshops
Wist je dat Coolblue een blog heeft? Kijk maar!
Je zou denken, waarom? Ze hebben toch perfect geoptimaliseerde productpagina’s en goede productcategoriepagina’s die prima scoren in Google?
Dat is waar, maar… als je kijkt naar hoeveel zoekvolume je op één product kan hebben zit daar een limiet op. Terug naar het koffie voorbeeld; stel je verkoopt alternatieven voor de Nespresso cups. Dan kun je natuurlijk je productpagina’s optimaliseren voor termen als “Nespresso cups alternatief”, “koffie cups”, enzovoorts. Maar wat als termen zoals “makkelijk koffie zetten”, “goedkope koffie”, “beste koffie voor ’s ochtends”?
Deze zoekwoorden komen beter tot hun recht in een blog. Alleen al als ik eraan denk komen er diverse ideeën voor blogs naar boven:
- Welke koffie voor als je ’s ochtends moeite hebt om wakker te worden?
- Tot hoe laat kun je koffie drinken?
- Wat zijn de werkzame stoffen in koffie?
- Hoe (on)gezond is koffie?
- 4x gezondheidsvoordelen van koffie
Heb je een webwinkel, maar nog geen blog? Dan laat je kansen liggen. Ik zou zeggen; voeg een blog-functionaliteit toe aan je webshop en ga bloggen. Hiermee bereik je ongetwijfeld nóg meer websitebezoeker (en dus potentiële klanten).
Linkbuilding voor eCommerce
Als je website technisch in orde is, je hebt je zoekwoordenonderzoek verricht en pagina’s geoptimaliseerd voor je klanten en Google, dan is de laatste stap om aan de slag te gaan met linkbuilding.
Linkbuilding houdt in dat je gericht aan de slag gaat om meer backlinks te verkrijgen voor jouw webshop.
Euh… watte?
Het klinkt misschien heel ingewikkeld – backlinks – maar eigenlijk valt het reuze mee: een backlink is een link van een andere website naar die van jou.
Elke backlink telt als een soort stem. Hoe meer stemmen je hebt, hoe hoger je zult komen te staan in Google.
Makkelijk, toch?
Er zijn diverse manieren om aan backlinks te komen, zoals kopen of linkruil – dat kunnen we je afraden! Naar onze mening is de enige – en beste – manier om aan backlinks te komen het volgende:
- Maak een lijst van mogelijk interessante websites die direct of indirect relevant zijn voor jouw webshop.
- Stuur deze websites een persoonlijke mail om te vragen of ze openstaan voor een guest blog (mits ze dus een blog-sectie op hun website hebben).
- Zo ja, stem de inhoud af en ga aan de slag met het blog.
- Zorg dat in het blog een link is opgenomen naar jouw webshop.
- Tada, als de website eigenaar nu jouw blog op zijn website plaatst heb je jouw eerste backlink binnen!
Conclusie
SEO voor webshops bestaat uit de volgende stappen: zoekwoordenonderzoek, OnPage optimalisatie, technische SEO en linkbuilding. Zoekwoordenonderzoek kun je doen via diverse keyword research tools, zoals KWfinder, ook kun je spieken bij de concurrentie. Overigens is SEOlium een handige tool om jouw actuele posities in Google mee te checken. Technische optimalisatie van je website behelst website snelheid, duplicate content, maar ook een logische opbouw van jouw webwinkel. OnPage optimalisatie bestaat uit een goede title tag en meta-omschrijving, deze moeten aansporen om door te klikken en de voordelen van jouw webshop benoemen. Liefst heeft elk product een unieke tekst (mag best 1000+ woorden zijn) en daarin benoem je zo’n 3 tot 5x het zoekwoord. Denk ook aan optimalisatie van je productcategorieën. Zorg er tenminste voor dat jouw 50 bestverkopende producten geoptimaliseerde pagina’s hebben. Als je dit hebt gedaan kun je aan de slag met linkbuilding – nooit links kopen of ruilen – het beste is ouderwets mailen en daarmee partnerships opbouwen.
Heb je vragen over één van deze stappen? Stel gerust jouw vragen via het contactformulier of vraag een vrijblijvende strategiesessie aan. Tijdens deze sessie bespreken we je grootste uitdagingen en mogelijke oplossingen.